Otyłość jest jedną z najpoważniejszych chorób cywilizacyjnych, a ilość ludzi z nadmiarem kilogramów z roku na rok jest coraz większa. Niepokoi szczególnie to, że coraz większą grupę osób z otyłością stanowią dzieci. Z drugiej strony coraz większa ilość osób zaczyna dbać o siebie, prowadzić aktywny tryb życia i z uwagą wybierać to, co jedzą. W cenie są więc przepisy na fit przekąski. Najtrudniej jest bowiem wpaść na pomysł przygotowania dania niezbyt drogiego szybkiego, smacznego i jeszcze takiego, które łatwo daje się zapakować i zabrać do pracy.
Dziś przepis na sałatkę trochę inaczej. Kolorowa przekąska z cukinii, pomidorów i serka koziego na zdrowym pumperniklu zasmakuje każdemu, jest szybka w przygotowaniu efektownie wygląda i równie doskonale smakuje tuż po przygotowaniu jak i parę godzin później w pracy.
Składniki:
3 kromki pumpernikla
1 pomidor
150g koziego serka
6 plastrów cukinii
2 łyżki oliwy
ząbek czosnku
kawałek papryczki chili
1 łyżka natki pietruszki
sól, pieprz
listki bazylii
Pomidora pokrój w plasterki. Czosnek, papryczkę chili oraz natkę pietruszki bardzo drobno posiekaj. Wymieszaj z oliwą. Posmaruj sosem plastry cukinii i grilluj je na patelni grillowej. Zdejmij z patelni i lekko dopraw solą i pierzem. Z pumpernikla wytnij kółeczka wielkości cukinii. Kółka pumpernikla posmaruj serkiem kozim, przykryj grillowaną cukinią, znowu posmaruj serkiem, nałóż plaster pomidora, serek i znowu plaster cukinii. Skrop resztą doprawionej oliwy i posyp listkami bazylii. Jeśli zabierasz przekąskę do pracy zepnij piramidki wykałaczkami.
Smacznego!
Spróbuj także:
Małe co nie co.
Szparagi z szynką parmeńską
Tosty ze szpinakiem i mozzarellą