Zachcianki są domeną kobiet w ciąży. Nie trzeba jednak spodziewać się dziecka, żeby mieć jednocześnie ochotę na kilka rzeczy. Są dwa rodzaje potraw, które mogą przyjść z pomocą w takich sytuacjach. Są nimi sałatki i zapiekanki. Z produktów, które pozornie do siebie nie pasują można stworzyć naprawdę zaskakujące i pyszne dania. Spróbujcie poeksperymentować może stworzycie coś pysznego. W najgorszym razie wyjdzie wam potrawa „o interesującym smaku" (w mojej rodzinie tak określa się nieco mniej udane eksperymenty kulinarne).
Dziś połączyłam świeże liście szpinaku i zielone szparagi z owocami: soczystymi ziarenkami granatu i słodkimi borówkami. Dodajcie jajko w koszulce cząstki jajka na twardo, jeśli chcecie, żeby potrawa była bardziej sycąca. Taka sałatka jest idealną propozycją na lekki obiad w gorący letni dzień.
Składniki (2 porcje)
2 garście szpinaku
pęczek zielonych szparagów (12 sztuk)
pól owocu granatu
dwie garście borówek
4 jajka
sól, pieprz
sos:
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki cytryny
łyżeczka miodu
łyżka wody
Szparagi oczyść, usuń zdrewniałą część i gotuj 5-7 minut w lekko osolonej wodzie. Wyjmij z wody i odstaw na chwilę. Szpinak umyj, usuń grube łodyżki i poukładaj wraz ze szparagami na talerzu. Wymieszaj składniki sosu i polej nim szpinak i szparagi. Na wierzch poukładaj ziarenka granatu oraz borówki.
Surowe jajko wbij do miseczki. W garnku zagotuj wodę, dodaj do niej 2 łyżki octu. Za pomocą łyżki zamieszaj wodę tak, żeby zrobić wir. W środek wiru wlej jajko. Gotuj na małym ogniu aż białko się zetnie (około 2-3 minuty). Delikatnie wyjmij z wody i połóż jajko na sałatce i dopraw solą i pieprzem. Podawaj od razu.
Smacznego!
Spróbuj także
Wiosenne szparagowe śniadanie
Wiosenna sałatka ze szparagami
Szparagi raz jeszcze – pizza ze szparagami i salami