Uwielbiamy bób. Po ugotowaniu muszę go podzielić na cztery równe części inaczej czeka nas awantura nad miską bobu „Mamo on zjadł więcej!", „Tato nie bierz po trzy na raz!" Moja miłość jest tak wielka że rzadko udaje mi się nie zjeść wszystkiego od razu. Czasem jednak (i tak było tym razem) wykorzystując całą dostępną siłę woli udaje mi się obrać część i przygotować jakieś pyszne danie z zielonym przysmakiem. Dziś proponuję szybką i niezwykle smaczną pikantną sałatkę z bobu i pomidorów. Jeśli dacie radę wytrzymać do zostawcie ją do schłodzenia w lodówce przynajmniej na godzinę. Najlepsza jest wtedy, kiedy smaki się odpowiednio połączą.
Składniki (2 porcje)
300g bobu
200g pomidorków koktajlowych
pół czerwonej cebuli
1 ząbek czosnku
papryczka chili
3 łyżki posiekanej bazylii
2 duże kapary
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka syropu klonowego
cytryna
sól, pieprz
Bób ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie. Ostudź i obierz z łupinek. Pomidorki koktajlowe przekrój na połówki. Czosnek, cebulę i papryczkę chili i kapary posiekaj drobno. W miseczce wymieszaj oliwę, syrop klonowy, czosnek, cebulę, kapary, papryczkę chili i bazylię. Dodaj sos do pomidorów i wymieszaj. Dodaj bób, dopraw solą i pieprzem i ponownie wymieszaj. Odstaw do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem skrop sokiem z cytryny.
Smacznego!
Spróbuj także:
Obiadowe sałatka z wędzonym łososiem i fasolką szparagową
Odświeżająca sałatka z bobu
Lunchowa sałatka z jarmużem, pieczarkami i pęczakiem