Chyba każdy z nas choć raz kupił za dużo pieczywa. Potem zjadamy go bez przyjemności bo nie wyrzucimy. Bułki przerabiamy na bułkę tartą a co z chlebem? Jeśli musimy kupić większą ilość chleba można od razu część zamrozić i potem w miarę potrzeby po trochu wyjmować. Jeśli już jednak zostanie nam niewielka ilość pieczywa warto przerobić je na grzanki i dodać do zupy lub do sałatki.
Dziś chciałabym podzielić się przepisem na pyszną lekką sałatkę z grzankami. Ja użyłam ciabaty, którą często kupuję bo wszyscy lubimy to pieczywo. Można również dodać do niej mozzarellę, fetę, boczek lub szynkę parmeńską. Ja tym razem postawiłam na ugotowaną ciecierzycę.
Składniki (2 porcje)
grzanki:
1 ciabata
oliwa z oliwek
tymianek
sól
sałatka:
2 pomidory
garść oliwek zielonych
garść oliwek czarnych
garść kaparów
pół czerwonej cebuli
bazylia
3 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
Ciabatę pokrój na niewielkie kromeczki. Skrop oliwą, dopraw solą i tymiankiem. Połóż na suchej rozgrzanej patelni i smaż aż się zrumienią.
Pomidory pokrój w nieduże kawałki. Cebulę pokrój w piórka lub kółeczka. Wymieszaj w misce pomidory, oliwki kapary i cebulę i grzanki. Polej oliwą, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj. Udekoruj listkami bazylii. Podawaj od razu.
Smacznego!
Spróbuj także:
Prosta sałatka z brukselki
Owocowa sałatka ze szpinakiem i serem pleśniowym
Pięknie na talerzu – wyjątkowa sałatka z ośmiornicą