Poza sezonem letnim sałatki są u nas głównie daniem serwowanym na kolację. Takie lekkie dania bardzo lubi moja córka szczególnie po intensywnym treningu. Przygotowuję je na bazie różnych rodzajów sałat i dodaję na zmianę fetę, mozzarellę, tuńczyka lub jajka. Tym razem zrobiłam sałatkę ze szpinakiem, owocami i serem z niebieską pleśnią. Prażone na suchej patelni orzechy nerkowca były do niej doskonałym dodatkiem.
Składniki:
4 garście świeżego szpinaku
4 garście różnych owoców: maliny borówki, porzeczki
200g sera pleśniowego
2 garście orzechów nerkowca
pół czerwonej cebuli
sos:
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżki syropu klonowego
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki posiekanej mięty
papryczka chili
Wymieszaj składniki sosu. Cebulę pokrój w plastry, porozdzielaj na kółka i włóż na 10 minut do sou.
Na talerzu poukładaj liście szpinaku, owoce i kawałki sera pleśniowego na talerzu. Dodaj cebulę, uprażone orzechy nerkowca i polej sosem.
Smacznego!
Spróbuj także
Obiadowe sałatka z wędzonym łososiem i fasolką szparagową
Owocowa sałatka z łososiem i serem mozzarella
Inne spojrzenie na grecką sałatkę