Ostatnie komentarze
27Lis2019
godz. - 11:22

Pęczak na ostro z owocami

Share

Kiedy mimo braku wolnego czasu żołądek domaga się swoich praw coś zjeść trzeba. W takich chwilach zawsze stawiam na sałatki. Są uniwersalne. Można przygotować mięsne i wegetariańskie, tylko oparte na warzywach i owocach lub dodać kasze, makaron lub różne rodzaje sera. Dla każdego coś dobrego.


Dziś proponuję przygotować owocową sałatkę na bazie pęczaku z dodatkiem ostrej papryczki chili oraz sera feta. Tak przygotowana sałatka jest jednocześnie sycąca i jest na tyle lekka, że z przyjemnością zjemy je nawet w najbardziej zabiegany dzień.


Składniki (2 porcje)
100g pęczaku
100g sera feta
garść malin, borówek, jeżyn, poziomek
2 łyżki soku z cytryny
papryczka chili
2 łyżki syropu klonowego
3 łyżki oliwy z oliwek
1 mały ząbek czosnku


Papryczkę chili posiekaj drobno. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj oliwę, sok z cytryny, syrop klonowy, czosnek i papryczkę chili. Odstaw na kilka minut. Kaszę pęczak ugotuj w osolonej wodzie. Owoce umyj, ser feta pokrusz. Pęczak wymieszaj z połową sosu. Nałóż na talerze. Na kaszy poukładaj owoce ser feta. Polej resztą sosu. Udekoruj listkami mięty lub bazylii.


Smacznego!


Prosta sałatka z brukselki
Lekka kolorowa przekąska
Kolorowa sałatka z fasolą, malinami i serem feta

 

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony