Do tej pory kalafiora jadłam w plackach , jako dodatek do dania obiadowego oraz w zupie. Dziś po raz pierwszy i na pewno nie ostatni przygotowałam szybkie danie obiadowe z pieczonym kalafiorem.
Jest takie jak lubię najbardziej: szybkie, proste, smakowite i nie ma wyszukanych składników. Wystarczy natrzeć kalafiora przyprawami, upiec, posypać natką pietruszki i po 40 minutach mamy pyszny sycący obiad. Dodatek ciecierzycy powoduje że jest to danie idealne dla wegetarian.
Przepis na to danie znalazłam na stronie http://www.jadlonomia.com.
Składniki:
1/2 kalafiora
1 puszka ciecierzycy
kilka pomidorów koktajlowych
posiekana natka pietruszki
sos:
2 – 3 łyżki oleju
1 łyżka sosu sojowego
1/2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
1/3 łyżeczki ziaren mielonej kolendry
1/2 łyżeczki syropu klonowego
1 łyżeczka sosu Worcestershire
sól i pieprz
Piekarnik rozgrzej do 200stC. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki sosu dobrze wymieszaj. Kalafiora umyj i podziel na różyczki. Włóż do miski, dodaj odsączoną ciecierzycę polej sosem i wymieszaj bardzo dokładnie. Wyłóż na papier i piecz 30 minut, aż kalafior będzie miękki a ciecierzyca chrupiąca. 10 minut przed końcem pieczenia dołóż pomidorki.
Przełóż warzywa na talerz, posyp natką pietruszki.
Smacznego!
Spróbuj także
Prosta sałatka z pieczonej marchewki
Pieczone rzodkiewki - niecodzienna pyszna przekąska
Sałatka na piknik