Ostatnie komentarze
13Lut2015
godz. - 13:43

Propozycja na walentynkową kolację przy świecach

Share

 

Dziś kupiłam jedną z moich ulubionych wędzonych ryb - miętusa. Połowa ryby zniknęła zaraz po powrocie do domu wyjedzona prosto z papieru widelcem. Resztę zachowałam na kolację. Proponuje wykorzystać ją do zrobienia sałatki z owocem kaki oraz karmelizowanymi orzechami włoskimi. Owoc kaki zwany również persymoną albo szaronem jest bogatym źródłem witamin A, C i błonnika. Kupując owoc kaki wybieraj owoce okrągłe, mięsiste, o gładkiej, połyskującej skórce i głęboko czerwonym zabarwieniu. Nie kupuj persymony bez zielonych liści na wierzchołku. Jeśli nie chcesz zjeść ich od razu kup twardsze, żeby dojrzały a dojrzałe przechowuj w lodówce.
Składniki:
miks sałat
wędzony miętus
szczypiorek
owoc kaki
orzechy włoskie
miód
oliwa,
sok z cytryny
Podgrzej miód w rondelku i wrzuć do niego orzechy. Potrząsaj rondelkiem, aby miód otoczył orzechy. Praż mieszając aż miód zacznie karmelizować. Zdejmij z ognia i zostaw do ostygnięcia. Sałaty wyłóż na talerz, obierz rybę, rozdrobnij. Obrany owoc kaki pokrój na cząstki i wraz z rybą ułóż na sałacie. Na wierzch połóż karmelizowane orzechy. Szczypiorek (lub cebulę, jeśli bardziej lubisz) pokrój drobno i posyp sałatkę. Z oliwy, soku z cytryny, wody i miodu zrób sos i polej nim sałatkę. Podawaj w towarzystwie kieliszka dobrego białego wina.
Smacznego!
 

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony