Ostatnie komentarze
20Maj2020
godz. - 23:26

Sałatka caprese inaczej – faszerowana mozzarella

Share

Sałatka caprese to chyba najprostsza sałatka z tych, które znam. To właśnie jest jej główną zaletą. Niewymagająca ilość składników, proste wykonanie kusi jednak by czasem coś pozmieniać. Lubię do prostych dań dodać czasami coś innego, wyjątkowego zaskakującego co czyni znane danie czymś zupełnie innym. Dodatkowo wystarczy czasami zmienić sposób podania składników aby uzyskać nową jakość na stole. Pewnie większość z nas widziała sałatkę caprese w postaci urokliwych koreczków z pomidorkami koktajlowymi. Składniki niby te same a danie wygląda zupełnie inaczej a dodatkowo „sałatka na patyczkach" może być doskonałą imprezową przekąską i nie grozi, że nowo zakupiona kreacja zostanie „ozdobiona" gustownym kleksem z pomidora. Moja dzisiejsza propozycja na nową sałatkę caprese to faszerowana mozzarella. Poza tradycyjnymi pomidorami (u mnie w dwóch kolorach) bazylią, mozzarellą i oliwą dodałam również papryczkę chili oraz kapary dla zaostrzenia smaku.


Składniki (1 porcja)
1 kulka mozzarelli
4-6 pomidorków koktajlowych
kilka listków bazylii
łyżka kaparów
kilka plasterków papryczki chili
1 łyżka oliwy
sól, pieprz


Kulkę mozzarelli przekrój na pół i wydrąż tworząc łódeczki. Środek mozzarelli pokrój w kostkę. Dodaj pokrojone w kostkę pomidorki koktajlowe, posiekaną papryczkę chili, porwane listki bazylii i kapary. Dodaj oliwę, dopraw solą i pieprzem i delikatnie wymieszaj. Nałóż sałatkę do łódeczek z mozzarelli. Udekoruj listkami bazylii.


Smacznego!


Spróbuj także:
Inne spojrzenie na grecką sałatkę
Lekka kolorowa przekąska
Szpinak i truskawki

 

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony