Bób jest bardzo wartościowym produktem dla wegetarian z racji wysokiej zawartości białka, błonnika oraz witamin: B1, B2, PP, C i prowitaminy A.
Niewiele osób wie, że w Egipcie składano go w ofierze zmarłym, bo uznawano był za symbol śmierci a także ofiarowywano parze młodej z życzeniami dochowania się męskiego potomka.
My najczęściej jadamy bób po prostu ugotowany w lekko osolonej wodzie. Dziś dodałam go do sałatki. Smakował świetnie w towarzystwie suszonych pomidorów i świeżego ogórka.
Składniki (dla dwóch osób)
mix sałat
250g bobu
2 ogórki gruntowe
6 pomidorów suszonych z oliwy
2 jajka
4 łyżki oliwy z pomidorów
garść posiekanego szczypiorku
Bób opłucz i ugotuj w osolonej wodzie. Zalej na chwilę zimną wodą i obierz z łupinek. Jajka ugotuj na twardo i pokrój w ćwiartki. Ogórki obierz i pokrój w plasterki, pomidory pokrój w paseczki. Na talerzu lub w misce wymieszaj sałatę z bobem, pomidorami i ogórkiem. Udekoruj kawałkami jajka. Posyp szczypiorkiem i skrop oliwą z suszonych pomidorów.
Smacznego!