Każdy z nas ma swoje ulubione gatunki jabłek. Są tacy, którzy lubią kruche i słodkie i tacy którzy kochają takie w które trudno wpić zęby. Ja do tej pory pamiętam smak jabłek, które rosły w naszym przydomowym ogrodzie. Większości z tych starych gatunków jabłek właściwie nie ma. Pojawiły się nowe pewnie równie smaczne ale ja z sentymentem wspominam wrześniowe szkolne śniadania, kiedy dostawałam kanapkę z chrupiącej kajzerki i jabłko prosto z drzewa.
My najbardziej lubimy twarde soczyste i słodkie jabłka. Właśnie takie jabłka będą doskonałe do sałatki, którą dzisiaj chciałabym wam zaproponować. Przepis na nią pochodzi z miesięcznika Moje gotowanie.
Składniki (2 porcje)
pół dyni piżmowej
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka posiekanej papryczki chili
1 łyżka rozmarynu
2 jabłka
1 bulwa kopru włoskiego
dwie garście różnych orzechów
4 łyżki grubo posiekanej natki pietruszki
3 łyżki soku z cytryny
sól pieprz
Piekarnik rozgrzej do 190Stc. Dynię natnij „w kratkę". Posmaruj 2 łyżkami oliwy, dopraw rozmarynem, papryczką chili, solą i pieprzem. Piecz około 45 minut aż dyna będzie miękka.
Jabłka umyj wykrój gniazda nasienne i pokrój w cieniutkie plasterki. Umyty fenkuł również cienko pokrój. Orzechy upraż na suchej patelni i grubo posiekaj.
Upieczoną dynię obierz i pokrój w grubą kostkę. W misce wymieszaj dynię, fenkuł, jabłka, orzechy i natkę pietruszki. Wymieszaj resztę oliwy z sokiem z cytryny i polej sałatkę. Podawaj od razu.
Smacznego!
Spróbuj także
Sałatka z pieczonymi burakami i kozim serem
Jesienna sałatka z dynią komosą i granatem
Dynia raz jeszcze