Kiedy latem na straganach pojawia się fasolka szparagowa i jej cena nie przyprawia o ból głowy i portfela jest częstym goście ma naszych talerzach. Po pierwszym zachłyśnięciu się sezonową nowością i zjadaniu wszystkiego do ostatniej fasolki przychodzi taki czas, że okazuje się, że na obiad ugotowałam za dużo. Wtedy przychodzi czas na sałatki.
Sałatki są doskonałym sposobem na wykorzystanie resztek, których jest za mało na jakieś inne sensowne danie. Dziś propozycja sałatki z żółtą fasolką szparagową. Świeży ogórek, papryczka chili, nektarynka i wędzony pstrąg tęczowy doskonale smakowały i wyglądały w towarzystwie fasolki. Do tego jeszcze lekko kwaskowy miodowo-cytrynowy sos i ... po obiadowej fasolce po chwili nie było śladu.
Składniki
ugotowana fasolka szparagowa
kilka liści sałaty
150g wędzonego pstrąga
1 nektarynka
2 małe świeże ogórki
pół papryczki chili
garść orzechów nerkowca
sos
2 łyżki oliwy
1 łyżka wody
1 łyżka miodu
2 łyżki soku z cytryny
Wymieszaj składniki sosu. Odstaw do lodówki na parę minut. Orzechy nerkowca upraż na suchej patelni. Ogórek, nektarynkę i papryczkę chili pokrój w plasterki. Wszystkie składniki sałatki ładnie ułóż na talerzu. Polej sosem.
Smacznego!
Spróbuj także
Carpaccio z buraków z kozim serem
Sałatka z fasolką i grillowaną brzoskwinią
Sałatka z figami i białą fasolą