Jesienią mamy ochotę na ciepłe jedzenie. Nie oznacza to, że musimy rezygnować z sałatek, które w upalne lato zastępowały nam obiad. Teraz wystarczy sałatę i chłodne dodatki zastąpić czymś ciepłym, co rozgrzeje w chłodne jesienne lub zimowe popołudnie.
Dziś proponuję przygotować sałatkę z zielonej fasolki szparagowej. Papryczka chili, czosnek i wędzony boczek i płatki migdałów dopełnią całości. Dzięki tym składnikom przygotujecie sycące zgrzewające danie wciąż pozostając w klimacie lekkich sałatek. Idealnie prawda?
Składniki:
400g zielonej fasolki szparagowej
2 ząbki czosnku
pół papryczki chili
150g wędzonego boczku
4 łyżki płatków migdałowych
10 pomidorków koktajlowych
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
Fasolkę szparagową ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie. Na zimna patelnie wyłóż pokrojony w kostkę wędzony boczek. Kiedy tłuszcz się wytopi dodaj posiekaną papryczkę chili i czosnek. Smaż przez chwilę na niedużym ogniu. Płatki migdałów upraż na suchej patelni. Wymieszaj fasolkę z boczkiem, czosnkiem i papryczką chili. Przed podaniem dodaj pomidorki koktajlowe, płatki migdałów. Skrop oliwą i sokiem z cytryny.
Smacznego!
Spróbuj także:
Owocowa sałatka z łososiem i serem mozzarella
Prosta sałatka z brukselki
Sałatka z fasolką szparagową i wędzonym pstrągiem.