Kiedyś w jednej z warszawskich restauracji kelner polecił nam na przystawkę kaszankę podawaną z malinami. Połączenie to brzmiało dla nas tak bardzo egzotycznie, że musieliśmy spróbować. Było naprawdę zaskakująco smaczne. Takie pozornie dziwne połączenia wymagają od kucharza odwagi, wiedzy i ogromnego wyczucia. Przecież w zasadzie można na talerz lub do garnka wrzucić wszystko, co przyjdzie nam do głowy. Nie zawsze jednak otrzymamy coś, co da się zjeść. Prawdziwi mistrzowie kuchni fusion mieszają składniki z różnych kultur i tradycji tworząc nowe kulinarne pyszności. Homar z truskawkami, czekolada z chili, warzywa w wydaniu deserowym - część z połączeń na stałe wpisała się już w nasze menu, ale tyle ile kuchni na świecie tyle możliwych połączeń. Trzeba się tylko odważyć i poeksperymentować.
Dziś moja propozycja niecodziennego połączenia: sałatka z figami i białą fasolą w ostrym pietruszkowym sosie. Żeby zrównoważyć mączysty smak fasoli i delikatny słodki smak fig proponuję dodać jędrne kolorowe pomidorki koktajlowe. Będą jednocześnie piękną dekoracją dania.
Składniki (2 porcje)
200g białej fasoli
2 świeże figi
12 pomidorków koktajlowych
garść borówek amerykańskich
dip:
3 łyżki oliwy
1 łyżka wody
pół papryczki chili
2 łyżki posiekanej natki z pietruszki
ząbek czosnku
sól, pieprz
Czosnek i papryczkę chili posiekaj. Oliwę, wodę, papryczkę, natkę z pietruszki i czosnek wymieszaj, dopraw solą i pieprzem i odstaw.
Fasolę namocz na noc. Ugotuj do miękkości. Pomidorki przekrój na połówki a figi na ćwiartki. Fasolę wymieszaj z połową sosu, odstaw na pół godziny. Na talerzu poukładaj fasolę, cząstki figi, borówki i pomidorki. Polej resztą sosu.
Smacznego!
Spróbuj także:
Sałatka z zieloną fasolką i wędzonym łososiem
Sałatka z soczewicą, fetą i owocami
Lekki letni obiad – sałatka ze szparagami i owocami