Ziemniaki wywodzą się z Ameryki Południowej, gdzie hodowano je już 8 tysięcy lat temu. Do Europy zostały przywiezione w XVI wieku, w ciągu następnych stuleci stały się jedną z najważniejszych części wielu kuchni z całego świata.
Początkowo uważano, że bulwy wywołują choroby u ludzi i zwierząt. Z tego też powodu ziemniak był najpierw rośliną ozdobną. W Polsce uprawa ziemniaków, początkowo również jako rośliny ozdobnej, rozpoczęła się za panowania Jana Sobieskiego, który przywiózł sadzonki z wyprawy pod Wiedeń. Dziś wielu nie wyobraża sobie obiadu bez ziemniaków. Są one po kukurydzy, ryżu i pszenicy czwartą pod względem produkcji rośliną uprawną.
Młode ziemniaki najbardziej smakują nam oczyszczone i ugotowane z masłem i koperkiem podane z chłodnym kefirem. Nie ma smaczniejszego obiadu w upalny letni dzień. Młode ziemniaki mogą być również doskonałym składnikiem na przykład sałatek. Dziś propozycja takiego właśnie dania, które doskonale sprawdzi się jako lekki obiad lub kolacja.
Składniki:
0,5kg młodych ziemniaków
2 nieduże ogórki małosolne
2 rzodkiewki
mała łodyga selera naciowego
cebulka dymka (razem z zieloną częścią)
2 łyżki oliwy
ząbek czosnku
100g serka koziego
sól i pieprz
Ziemniaki wyszoruj szczoteczką i ugotuj w osolonej wodzie. Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj z oliwą, Polej nią ziemniaki. Ogórki, rzodkiewki, seler naciowy pokrój w plasterki. Cebulkę wraz z zieloną częścią posiekaj drobno. Wymieszaj ziemniaki, rzodkiewki, ogórki, seler i cebulkę. Dopraw solą i pieprzem. Na wierzch ponakładaj łyżeczką kozi serek.
Smacznego!