Buraki mają wiele kulinarnych zastosowań. Najbardziej popularne są zupy oraz ćwikła z chrzanem, jako dodatek do mięs. Najbardziej wartościowe są buraki o ciemnym miąższu, cienkiej skórce, a w przekroju jednolitej barwie. Podobno najsmaczniejsze są buraki, których średnica nie przekracza 8 cm. Najwięcej wartości odżywczych ma surowy sok z buraków, więc spożywanie ich właśnie w takiej formie przyniesie nam najwięcej korzyści zdrowotnych. Na drugim miejscu dań znajdują się buraki pieczone w skórce. Następnie plasują się na niej zupy z buraków, a na samym końcu buraki gotowane.
Słodki smak buraków świetnie komponuje się z serem o wyrazistym smaku, dlatego dziś propozycja z wykorzystaniem tych własnych składników.
Składniki:
6 niedużych buraków
150g pokruszonego koziego sera
garść posiekanej mięty
3 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
sól pieprz
Buraki bardzo dokładnie umyj, obetnij końcówki, owiń folią aluminiową i piecz około godziny pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do temperatury 180stC. Upieczone obierz lekko ostudź, pokrój w grube słupki. Posól, posyp świeżo zmielonym pieprzem skrop oliwą i sokiem z cytryny, wymieszaj. Dodaj pokruszony biały kozi ser (jeśli nie lubisz koziego sera możesz dodać inny biały o słonym wyrazistym smaku) oraz posiekaną miętę.
Smacznego!