Czy mówiłam już, że uwielbiam brukselkę? Pewnie nie raz, ale mogę powiedzieć jeszcze raz. Bardzo lubię. Ostatnio przekonały się do niej moje dzieci. Brukselka z patelni na ostro z płatkami migdałów okazała się doskonałym dodatkiem do mięsnego obiadu.
Dziś kolejne danie z brukselką w roli głównej. Danie inspirowane potrawą Jamiego Oliviera. Tym razem podałam mocno zrumienioną gorącą brukselkę w towarzystwie zimnego jogurtu naturalnego owoców oraz pistacji. Zaskakujące połączenie ale naprawdę bardzo smaczne. Musicie spróbować.
Składniki (2 porcje)
0,5kg brukselki
2 ząbek czosnku
1 łyżki oliwy
4-5 łyżek jogurtu greckiego
200g czerwonej porzeczki
gałązka rozmarynu
kawałek papryczki chili
2 łyżki syropu klonowego
2-3 łyżki pistacji
pieprz
Odłóż 4 ładne gałązki porzeczki na później. Resztę obierz z szypułek i umieść na patelni z rozmarynem, papryczką chili i syropem klonowym. Gotuj aż owoce zmiękną a sok się zagęści. Wyjmij rozmaryn i papryczkę chili.
Brukselki oczyść z wierzchnich listków i gotuj w osolonej wodzie 7-10 minut. Odcedź, zostaw do lekkiego przestudzenia. Każdą brukselkę przekrój na pół. Rozgrzej na patelni oliwę wrzuć czosnek i podgrzewaj przez chwilę. Wyjmij go, żeby się nie spalił. Dodaj brukselki i mocno je podsmaż. Na koniec dodaj czosnek.
Pistacje posiekaj niezbyt dokładnie.
Na talerz połóż jogurt grecki. Na jogurcie rozprowadź sos porzeczkowy. Na to poukładaj gorące brukselki z czosnkiem. Udekoruj gałązkami porzeczki oraz pistacjami. Podawaj od razu.
Smacznego!
Spróbuj także:
Obiad inaczej, sałatka z brukselką
Pieczone rzodkiewki - niecodzienna pyszna przekąska
Prosta sałatka z brukselki