Wchodzimy do dowolnego sklepu, gotowe surówki, myte sałaty, oliwki pomidory, dodatki.
Pamiętacie jak było kiedyś? Wszystkie surówki były robione na świeżo przed każdym obiadem.
Mam kilka swoich ulubionych surówkowych smaków dzieciństwa.
Surówka 1
1 marchewka
1 jabłko
cukier
Marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach, Doprawić cukrem, wymieszać.
Surówka 2
1 marchewka
kawałek pora
1 jabłko
śmietana lub jogurt
cukier
Marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pora pokroić w piórka. Wymieszać. Śmietanę i jogurt doprawić cukrem. Dodać do surówki, wymieszać.
Surówka 3
kapusta kiszona
jabłko
marchewka
cebula
oliwa, cukier, pieprz
Kapustę kiszoną pokroić. Cebulę pokroić w drobną kostkę, marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać wszystkie składniki. Doprawić dwiema łyżkami oliwy, łyżką cukru i pieprzem.
Surówka 4
dwa ogórki kiszone
kawałek pora,
jabłko
pół puszki groszku konserwowego
3 łyżki oliwy,
łyżeczka musztardy
łyżka miodu,
2 łyżki wody
Ogórki i jabłko pokroić w drobną kostkę, pora w piórka. Ogórki, jabłko, pora i groszek wymieszać. Z oliwy, wody, musztardy i miodu zrobić sos. Polać surówkę, wymieszać.
Smacznego!
Choć mam prawie 70 lat do dziś również wspominam surówkę z kiszonej kapusty, kapusty obowiązkowo z marchewką i kminkiem a jabłko w długich cienkich struźynach z tarki jarzynowej do tego szczypta pieprzu mmm... pycha.A tak na marginesie to kultura i bogactwo składników potraw w tym surówek była kiedyś znacznie niższa, nasze mamy nie miały czasu na wymyślanie składników, wystarczył sam ogórek czy pomidor.Uwielbiałem po szkole pajde chleba z masłem i soczyste jabłko lub garść rzodkiewek. Pozdrawiam | |
emeryt dodano: 26.02.2015, godz.- 13:31 |