Dzisiaj truskawki trochę w innej wersji. Sałatka truskawkowo szpinakowa to prawdziwa bomba witaminowa. Jest doskonałą propozycją dla sportowców i tych którzy dbają o linię.
Szpinak jest bogatym źródłem witaminy B, A, C i E oraz kwasu foliowego. Niewiele osób wie, że truskawki mają więcej witaminy C niż owoce cytrusowe. Oba składniki sałatki zawierają dużo wapnia, potasu, fosforu i żelaza.
Poza szpinakiem i truskawkami dodaj do sałatki ser gorgonzola i migdały. Jeśli lubisz wzbogać również danie o pięknie zielone kawałki awokado. Jeszcze tylko sos balsamico i możesz próbować. Prawda, że do truskawek pasuje nie tylko bita śmietana i cukier?
Składniki:
200 g szpinaku
10 truskawek
1 awokado
20 migdałów
150g sera gorgonzola
łyżka soku z cytryny
4 łyżki sosu balsamico
Truskawki oczyść i pokrój w plasterki a ser gorgonzola w słupki. Awokado obierz i skrop sokiem z cytryny. Na talerzu poukładaj listki szpinaku, plasterki truskawek, awokado, ser i migdały. Wierzch polej sosem.
Smacznego!