Tabbouleh zwana inaczej sałatką libańską to klasyka kuchni bliskowschodniej. Oryginalnie przygotowywana jest z kaszy bulgur z warzywnymi dodatkami pokrojonymi w drobną kosteczkę: pomidorów, ogórków, cebuli, czosnku, papryki. Smak warzywnej sałatki zaostrzają przyprawy: sól, pieprz, sok z cytryny oraz posiekane zioła: mięta i pietruszka.
Dziś moja propozycja sałatki tabbouleh. Zamiast kaszy bulgur użyłam komosy ryżowej. Dodałam również awokado oraz niewielką ilość posiekanej papryczki chili. Sałatka libańska to doskonała propozycja w upalny letni dzień. Ponieważ jest tak samo pyszna zaraz po przygotowaniu jak i następnego dnia świetnie nadaje się również do zapakowania w słoiczek lub pudełko i zabrania na wycieczkę lub do pracy.
Składniki (2 porcje)
100g komosy ryżowej
1 awokado
1 czerwona papryka
2 pomidory
3 zielone ogórki gruntowe
1 szalotka
1 ząbek czosnku
pół papryczki chili
2-3 łyżki soku z cytryny
po dwie łyżki posiekanych ziół: szczypiorku, mięty, natki pietruszki i bazylii
sól, pieprz
Komosę ryżową ugotuj w osolonej wodzie.
Pomidory sparz obierz ze skórki i usuń gniazda nasienne. Ogórki obierz ze skórki usuń gniazdo nasienne. Awokado obierz. Pomidory, paprykę, awokado i ogórki pokrój w drobną kostkę. Dodaj posiekaną szalotkę i papryczkę chili, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Dodaj ugotowaną komosę i ponownie wymieszaj.
Smacznego!
Spróbuj także:
Obiadowe sałatka z wędzonym łososiem i fasolką szparagową
Jesienna sałatka z dynią komosą i granatem
Zdrowa sałatka z komosą