„Wyjechali na wakacje wszyscy nasi podopieczni ...", tak, tak, dzieciaki na obozie sportowym więc rodzice mają jakby więcej czasu. Jest chwila, żeby zastanowić się na co mamy ochotę i przygotować coś pysznego tylko dla siebie. I nie słychać przy stole , że „Awokado? A muszę je zjeść?".
Dziś wspólnie przygotowaliśmy pyszną wakacyjną przekąskę. Lekko ostry mus z awokado z słodko kwaśną sałatką z pomidorów i mango oraz słonym serem feta. Eksplozja smaku w ustach. Polecam, nie tylko w wakacje
Składniki:
2 awokado
1 szalotka
2 małe ząbek czosnku
1 papryczka chili
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanej bazylii
kilka czarnych oliwek
kilka pomidorków koktajlowych
pół mango
100g sera feta
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka syropu klonowy
sól, pieprz
Awokado zmiksuj dokładnie z połową posiekanej szalotki czosnkiem i kawałkiem papryczki chili i kilkoma kroplami soku z cytryny i szczyptą soli. Mus nałóż do miseczek i zostaw w lodówce. Resztę szalotki i drugi ząbek czosnku drobno posiekaj. Wymieszaj sok z cytryny, syrop klonowy, oliwę z oliwek z pietruszką i bazylią. Pomidorki przekrój na połówki, oliwki pokrój w plasterki a mango w kostkę. Wymieszaj pomidorki z mango i oliwkami. Dodaj sos i wymieszaj ponownie. Odstaw sałatkę na 15 minut do lodówki. Ser feta pokrój w kostkę lub pokrusz. Dodaj go do sałatki, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj. Nałóż sałatkę na mus awokado. Podawaj schłodzone.
Smacznego!
Spróbuj także:
Obiadowe sałatka z wędzonym łososiem i fasolką szparagową
Sałatka caprese inaczej – faszerowana mozzarella
Jajka po turecku