Ostatnie komentarze
27Lip2020
godz. - 22:16

Wakacyjne drugie śniadanie – mus z awokado z pomidorową sałatką z serem feta

Share

„Wyjechali na wakacje wszyscy nasi podopieczni ...", tak, tak, dzieciaki na obozie sportowym więc rodzice mają jakby więcej czasu. Jest chwila, żeby zastanowić się na co mamy ochotę i przygotować coś pysznego tylko dla siebie. I nie słychać przy stole , że „Awokado? A muszę je zjeść?".


Dziś wspólnie przygotowaliśmy pyszną wakacyjną przekąskę. Lekko ostry mus z awokado z słodko kwaśną sałatką z pomidorów i mango oraz słonym serem feta. Eksplozja smaku w ustach. Polecam, nie tylko w wakacje Uśmiech


Składniki:
2 awokado
1 szalotka
2 małe ząbek czosnku
1 papryczka chili
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanej bazylii
kilka czarnych oliwek
kilka pomidorków koktajlowych
pół mango
100g sera feta
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka syropu klonowy
sól, pieprz


Awokado zmiksuj dokładnie z połową posiekanej szalotki czosnkiem i kawałkiem papryczki chili i kilkoma kroplami soku z cytryny i szczyptą soli. Mus nałóż do miseczek i zostaw w lodówce. Resztę szalotki i drugi ząbek czosnku drobno posiekaj. Wymieszaj sok z cytryny, syrop klonowy, oliwę z oliwek z pietruszką i bazylią. Pomidorki przekrój na połówki, oliwki pokrój w plasterki a mango w kostkę. Wymieszaj pomidorki z mango i oliwkami. Dodaj sos i wymieszaj ponownie. Odstaw sałatkę na 15 minut do lodówki. Ser feta pokrój w kostkę lub pokrusz. Dodaj go do sałatki, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj. Nałóż sałatkę na mus awokado. Podawaj schłodzone.


Smacznego!

 

Spróbuj także:
Obiadowe sałatka z wędzonym łososiem i fasolką szparagową
Sałatka caprese inaczej – faszerowana mozzarella
Jajka po turecku

 

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony