Półki sklepowe i stragany na bazarku uginają się od różnych odmian pomidorów. Najbardziej lubię mięsiste i słodkie pomidory malinowe, ale kupuję również inne odmiany. Wyglądają pięknie w na talerzu, w sałatkach czy na kanapkach i każda z odmian smakuje odrobinę inaczej. Dziś chciałabym podzielić się przepisem na carpaccio z pomidorów. Efektowne i przepyszne danie składa się z prostych składników: pomidorów oliwek oraz sera feta, ale przyznacie, że ten sposób podania sałatki jest wyjątkowy.
Pomysł na danie pochodzi z magazynu „Moje gotowanie".
Składniki:
3 pomidory w różnych kolorach
100g sera feta
2 łyżki oliwy
bazylia
sól, pieprz
pasta oliwkowa
25g czarnych oliwek bez pestek
pół ząbka czosnku
kawałek papryczki chili
1 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżki oliwy
sól, pieprz
Oliwki, czosnek, papryczkę chili posiekaj bardzo, bardzo drobno. Dodaj natkę pietruszki, oliwę, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj. Odstaw do lodówki na 20 minut.
Pomidory umyj i pokrój w cienkie plasterki. Ładnie poukładaj je na talerzu. Na pomidory nałóż pastę oliwkową. Skrop oliwą. Ser feta pokrój w kostkę i poukładaj na pomidorach. Dopraw solą i pieprzem. Udekoruj listkami bazylii.
Smacznego!
Spróbuj także:
Carpaccio z buraków z kozim serem
Zielono mi – odświeżająca sałatka z serem feta
Lekka kolorowa przekąska