Ostatnie komentarze
02Wrz2015
godz. - 09:38

„Letka” kolacja

Share

W domu mojej babci kolacja musiała być zawsze. Kiedy obiad był szczególnie obfity lub podamy zbyt późno, na pytanie, czy seniorka będzie jadła kolację odpowiadała „Tak, ale letką". To jeden z ciepłych obrazów, w których zapamiętałam moją babcię.

 

Dzisiaj propozycja na taką „letką" kolację – warstwowa sałatka z pomidorami. Warto ją zrobić w lato, kiedy pomidory pachną pomidorami i mają piękny dojrzały kolor.

 

Składniki:

2 duże pomidory

1 jajko

garść posiekanego szczypiorku

kilka listków rukoli

2 łyżki majonezu

1 łyżeczka jogurtu naturalnego

ząbek czosnku

sól i pieprz

Jajko ugotuj na twardo. Pomidory sparz i obierz ze skórki. Jajka i pomidory pokrój w plastry. Czosnek posiekaj bardzo drobno. Z majonezu, czosnku i jogurtu zrób sos. Ułóż plastry pomidora, dopraw solą i pieprzem. Ułóż na nim plasterki jajka, posyp posiekanym szczypiorkiem polej połową czosnkowego sosu. Następnie ułóż kolejną warstwę pomidorów, dopraw i polej resztą sosu. Posyp szczypiorkiem i udekoruj listkami rukoli.

 

Smacznego!

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony