W domu mojej babci kolacja musiała być zawsze. Kiedy obiad był szczególnie obfity lub podamy zbyt późno, na pytanie, czy seniorka będzie jadła kolację odpowiadała „Tak, ale letką". To jeden z ciepłych obrazów, w których zapamiętałam moją babcię.
Dzisiaj propozycja na taką „letką" kolację – warstwowa sałatka z pomidorami. Warto ją zrobić w lato, kiedy pomidory pachną pomidorami i mają piękny dojrzały kolor.
Składniki:
2 duże pomidory
1 jajko
garść posiekanego szczypiorku
kilka listków rukoli
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka jogurtu naturalnego
ząbek czosnku
sól i pieprz
Jajko ugotuj na twardo. Pomidory sparz i obierz ze skórki. Jajka i pomidory pokrój w plastry. Czosnek posiekaj bardzo drobno. Z majonezu, czosnku i jogurtu zrób sos. Ułóż plastry pomidora, dopraw solą i pieprzem. Ułóż na nim plasterki jajka, posyp posiekanym szczypiorkiem polej połową czosnkowego sosu. Następnie ułóż kolejną warstwę pomidorów, dopraw i polej resztą sosu. Posyp szczypiorkiem i udekoruj listkami rukoli.
Smacznego!