Wiosna i lato zbliżają się nieuchronnie. Czas porzucić ciężkie potrawy na rzecz lekkich sałatek, owoców i warzyw i przeprosić się z aktywnością fizyczną inaczej znowu dojdziemy do wniosku, że lekkie ubrania zbiegły się w praniu.
Dziś proponuję więc lekką, zieloną sałatkę. Może wprowadzi nas w wiosenny nastrój i zainspiruje do działania. Połączenie sera feta i jajek może wydawać się dość ekstrawaganckie ale jest zadziwiająco smaczne. Kuleczki melona są odświeżające, lekkie i wyglądają pięknie. Podobny w charakterze jest zielony ogórek więc jeśli nie pasuje Ci słodki, owocowy smak melona zastąp go pachnącym, świeżym ogórkiem.
Składniki (dwie porcje):
4 garście mixu sałat
2 garście rukoli
pół melona
3 jajka
150g sera feta
garść posiekanego szczypiorku
sos:
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki oliwy
2 łyżki wody
pół łyżeczki cukru
garść posiekanego koperku
Jajka ugotuj na twardo. Obierz i pokrój w ćwiartki. Melona obierz i pokrój w kostkę lub za pomocą specjalnej łyżeczki wykrój kuleczki. Ser pokrój w kostkę. Wszystkie składniki poukładaj na talerzu. Wymieszaj składniki sosu i polej nim sałatkę.
Smacznego!