Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, dlatego już teraz warto zastanowić się jakie smakołyki postawimy na świątecznym stole. U nas na pewno będą jajka w kilku wersjach, galaretki wegetariańskie i z mięsem, pieczony schab, pasztety no i oczywiście wyjątkowy barszcz czerwony z kiełbasą, jajkiem i dużą ilością chrzanu, na który czekam cały rok. Nie zapominamy również o słodkościach. Mazurek kajmakowy z lekką śliwkową nutą i dzięki mojej bratowej (Aniu – dziękuję!) wspaniała pascha muszą się także pojawić. Serce chciałoby jeszcze choć kawałek sernika, nie wiem tylko, co na to nasze przejedzone brzuchy. A ja tak nie lubię wyrzucać jedzenia.
W tym roku proponuję przygotować fantastyczną wilgotną babkę cytrynową. Jej lekko kwaskowy smak doskonale orzeźwi po sutych posiłkach, a wygląda tak pięknie, że będzie ozdobą na wielkanocnym stole.
Przepis na ciasto dostałam ze strony gotujzcukiereczkiem.pl – dziękuję.
Składniki:
ciasto:
3 jajka
2 czubate łyżki śmietany
150g miękkiego masła
320g mąki pszennej
220g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sok z połowy cytryny
skórka otarta z dwóch cytryn
poncz do nasączenia ciasta
170g cukru pudru
sok z dwóch cytryn
Rozgrzej piekarnik do 160stC. Formę na babkę (22cm) z „kominkiem" wysmaruj masłem i wysyp mąką.
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Cytryny dokładnie umyj i sparz. Zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Masło utrzyj z cukrem na puszystą jasną masę. Dodawaj stopniowo jajka i dalej ucieraj. Dodaj śmietanę, sok z cytryny, skórkę, mąkę i ucieraj parę minut. Przełóż masę do blaszki i piecz 45 minut. Przygotuj poncz do nasączenia ciasta. Wymieszaj bardzo dokładnie cukier puder z sokiem z cytryny. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika. Ostudź przez 10 minut i nasącz dokładnie ponczem. Odstaw na 2-3 godziny, żeby ciasto dobrze zwilgotniało.
Smacznego!
Spróbuj także:
Wspomnienie lata - ciasto wiśniowo kokosowe
Przepis na domowy zapach, czyli ciasto z czereśniami
Ciasto z morelami