Bardzo lubimy jajka i często je jadamy. Jednak tak się jakoś składa, że faszerowane jajka pojawiają się na naszym stole wyłącznie z jakiejś większej okazji i zawsze są obowiązkowym punktem naszego wielkanocnego menu. Co roku z niecierpliwością czekam na jajka faszerowane na ciepło, które podobnie jak czerwony barszcz z jajkami, chrzanem i kiełbasą podawane wyłącznie na Wielkanoc. Dziś propozycja jajek faszerowanych podawanych na zimno. Do farszu dodałam tuńczyka, dużo szczypiorku i ostrą papryczkę. Tak podane jajka będą z pewnością miłą odmianą na wielkanocnym stole.
Składniki:
4 jajka
100g tuńczyka w sosie własnym
pół świeżej papryki
100 kukurydzy konserwowej
4 łyżki posiekanego szczypiorku
papryczka chili
2 łyżeczki majonezu
1 łyżeczka musztardy
sól, pieprz
Jajka ugotuj na twardo. Schłodź, przekrój na połówki i wyjmij żółtka. Papryczkę chili posiekaj drobniutko. Słodką paprykę i żółtka pokrój w kostkę. Wymieszaj w miseczce, żółtka, odsączonego tuńczyka, kukurydzę, oba rodzaje papryki i szczypiorek. Dodaj majonez i musztardę, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj. Nałóż farsz na białka jajek. Podaj na sałacie.
Smacznego!
Spróbuj także:
Głodna rodzina czyli francuskie ciasto z szynką i jajkiem
Przygotowania do Wielkanocy, jajka faszerowane awokado
Jajka na czerwono