Tradycja przygotowywania pisanek wywodzi się od starożytnych Persów, którzy wiosną obdarowywali się czerwono barwionymi jajkami. Czerwonym pisankom przypisywano magiczną moc odpędzania uroków. Zwyczaj ten poprzez Grecję i Rzym trafił do chrześcijańskich krajów.
Jajka na świąteczny stół przygotowujemy w różnych wersjach: z majonezem, w barszczu i żurku, w sałatkach, faszerowane na zimno i na ciepło. Ja najbardziej lubię te klasyczne z majonezem i faszerowane na ciepło.
Dziś klasyka w trochę odświeżonym wydaniu. Nawiązują trochę do najwcześniejszych tradycji barwienia jajek na czerwono. Zobaczcie jaki pięknie wyglądają na soczyście zielonej wiosennej sałacie. Może dacie się namówić na odrobinę kolorowego szaleństwa?
Składniki:
4 jajka
125ml koncentratu z buraków (ja używam Krakusa)
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka chrzanu
2 łyżki posiekanej rzeżuchy
sól, pieprz
Jajka ugotuj na twardo i obierz ze skorupek. Koncentrat z buraków rozcieńcz wodą w stosunku 1:1. Włóż do wysokiego naczynia obrane jajka i zalej je koncentratem, tak, żeby były całe przykryte. Wyjmij po około 45 minutach, przekrój. Usuń żółtka i w miseczce rozgnić je widelcem i wymieszaj z majonezem, chrzanem, rzeżuchą. Dopraw solą i pieprzem i wypełnij masą białka.
Smacznego!
Spróbuj także:
Jajka w koszyczkach z szynki parmeńskiej
Faszerowane pieczarki
Maleństwa na sylwestrowe szaleństwa