W moim domu mazurek na kruchym spodzie jest obowiązkowym wielkanocnym wypiekiem. O dziwo mniej ze względu na smak a bardziej dlatego, że dzieci czekają na ozdabianie ciasta. To trochę taki odpowiednik pierniczków przed Bożym Narodzeniem. Najczęściej robię mazurka z polewą karmelową. Żeby nie był tak bardzo słodki pod karmel nakładamy cienką warstwę powideł śliwkowych.
Dziś proponuję inną wersję tego popularnego wielkanocnego ciasta. Kruche migdałowe ciasto przykryłam kremem z serka mascarpone z białą czekoladą i odrobiną cytryny. Do tego cała masa owoców. Ciasto wygląda zjawiskowo i zapewniam, że jeszcze lepiej smakuje.
Składniki:
ciasto:
200g mąki
50g mielonych migdałów
175g zimnego masła
2 spore łyżeczki cukru pudru
szczypta soli
krem
250g mascarpone
100g białej czekolady
1 łyżeczka esencji cytrynowej
owoce
Piekarnik rozgrzej do 180stC. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia
Masło pokrój w małą kostkę. W misce wymieszaj mąkę, migdały, cukier puder i sól. Dodaj masło i szybko zagnieć ciasto. Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum godzinę. Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim blaszkę lekko podwyższając boki. Piecz 12-15 minut aż spód będzie lekko złoty.
Czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Serek mascarpone ubij z ostudzoną czekoladą i esencją cytrynową. Wyłóż masę na ciasto. Udekoruj owocami.
Smacznego!
Spróbuj także
Serniczek stracciatella z owocami
Waniliowo-czekoladowa babka
Czekoladowa pascha