Żurek, biały barszcz czy barszcz czerwony koniecznie doprawione chrzanem i z kiełbasą i jajkiem są nieodłącznym elementem wielkanocnego menu. W moim rodzinnym domu zawsze na wielkanocnym stole był barszcz czerwony. Żurek też bardzo lubimy, ale tradycja zobowiązuje, dlatego tę drugą zupę przygotowuję albo na drugi dzień świąt albo bez okazji, żeby zrobić rodzinie i sobie przyjemność.
Jeśli macie czas przygotujcie zakwas na żurek samodzielnie. Nie wymaga to nadzwyczajnych umiejętności. W szerokim czystym słoju umieść 100g mąki żytniej, z jednym zgniecionym ząbkiem czosnku, kilkoma ziarenkami ziela angielskiego, kilkoma listkami laurowymi, kawałkiem skórki z dobrego razowego chleba i około 1 litrem letniej wody. Przykryj ściereczką i odstaw na 5 dni. Jeśli nie macie czasu skorzystajcie z gotowego zakwasu.
Składniki:
2 marchewki
2 pietruszki
0,5kg zimniaków
kawałek selera
kilka suszonych grzybów
3 ziela angielskie
3 ziarenka pieprzu
2 liście laurowe
0,5l zakwasu na żurek
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
300g kiełbasy
2 łyżki majeranku
100ml śmietanki
2 łyżki chrzanu
4 jajka
sól, pieprz
natka pietruszki
Marchewkę, pietruszkę, seler, grzyby, ziele angielskie i liście laurowe umieść w garnku zalej litrem wody i gotuj przez 40 minut. Grzyby wyjmij i drobno posiekaj. Warzywa wyjmij i pokrój w kostkę. Do wywaru dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i pokrojoną w plasterki i lekko podsmażoną kiełbasę. Gotuj 15-17 minut. Cebulę i czosnek pokrój w kosteczkę. Podsmaż je na maśle. Do gotującej się zupy dodaj zakwas, marchewkę, pietruszkę, seler i podsmażone cebulę i czosnek. Gotuj 2-3 minuty. Dodaj śmietankę i chrzan. Dopraw, solą, pieprzem i majerankiem. Podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo oraz natką pietruszki.
Smacznego!
Spróbuj także:
Jajka na czerwono
Waniliowo-czekoladowa babka
Czekoladowa pascha