Babki obok mazurków i serników są najbardziej powszechnymi ciastami pieczonymi w Polsce na wielkanocny stół. Najczęściej lukrowane są jednocześnie ozdobą i cieszą nasze podniebienia. Tym razem chciałaby zaproponować Wam popularną babkę – zebrę waniliowo-czekoladową. Sekret tego ciasta polega na tym aby nakładać do foremki dwie masy ciemną i jasną na przemian i rzecz jasna ich nie mieszać. Im cieńsze warstwy będziecie nakładać tym więcej paseczków będzie miało ciasto. Wygląda naprawdę dekoracyjnie i nawet zapracowana gospodyni może sobie na nią pozwolić. Przygotowanie to tylko chwila, składniki zupełnie podstawowe a efekt zachwyca. Spróbujcie sami!
Składniki:
210g mąki
120g brązowego cukru
80ml oleju
250ml mleka
1 łyżka kakao
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu jabłkowego
polewa czekoladowa
Piekarnik rozgrzej do 180stC. Foremkę do babki z „kominkiem" wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą.
W jednej misce wymieszaj mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia. W drugiej misce wymieszaj olej z mlekiem, esencją waniliową i octem. Połącz suche składniki z mokrymi i wymieszaj. Masę podziel na dwie równe części. Do jednej z nich dodaj kakao i wymieszaj. Wlewaj masy na przemian po parę łyżek do foremki. Piecz 45-50 minut. Po przestygnięciu udekoruj polewą czekoladową.
Smacznego!
Spróbuj także:
Babka cytrynowa, ozdoba wielkanocnego stołu
Czekoladowa pascha
Babeczki do wielkanocnej święconki