Dziś mam dla Was przepis na leciutkie wiosenne babeczki cytrynowe z dodatkiem maku.
Polane pięknym białym lukrem i posypane skórką z cytryny lub wiosenną kolorową posypką będą obok tradycyjnych mazurków ozdobą wielkanocnego stołu. Ci którzy przygotowują tradycyjny koszyczek wielkanocny mogą je do niego włożyć. Do przygotowania tego wypieku możecie użyć jajek (według przepisu jedną sztukę) lub, tak jak ja, zamiast jajka użyć banana. Niezależnie od tego składnika babeczki będą delikatne puszyste i bardzo cytrynowe. Po prostu pyszne!
Składniki
225g mąki
szczypta soli
180g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki maku
1 banan
150ml mleka
175ml oleju
sok i skórka z jednej cytryny
lukier cytrynowy
Piekarnik rozgrzej do 185stC. Do blaszki muffinkowej powkładaj papierowe papilotki.
Mleko, olej, banana, sok z cytryny zblenduj dokładnie. W misce wymieszaj mąkę, cukier, mak, proszek do pieczenia, sól. Dodaj masę bananową do suchych składników i wymieszaj. Dodaj startą skórkę z cytryny i ponownie wymieszaj.
Masę przełóż do foremek i piecz 25 minut. Po ostygnięciu muffinki udekoruj cytrynowym lukrem.
Smacznego!
Spróbuj także
Czekoladowa pascha
Babeczki do wielkanocnej święconki
Błyskawiczne francuskie ciasto z białą czekoladą tahini i owocami