Ostatnie komentarze
14Lut2018
godz. - 10:36

Kasza gryczana z cukinią i granatem

Share

Kiedy byłam dzieckiem jednym z moich ulubionych obiadów były ziemniaki lub kasza gryczana z jajkiem sadzonym, koperkiem i zimnym kefirem. Miłość do kaszy gryczanej została mi do dziś. Chętniej natomiast sięgam po mleko roślinne a serki i jogurty częściej wybieram kozie.


Dziś chciałabym zaproponować danie, które skradło mój smak i serce. Kompozycja wydaje się zaskakująca ale wygląda niebanalnie, smakuje obłędnie, zresztą spróbujcie sami. Jeśli nie lubicie koziego nabiału zamieńcie go na swój ulubiony.


Przepis pochodzi ze strony www.naszakasza.pl.


Składniki (2 porcje)
1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej
szczypta soli
pół średniej cukinii
1 nieduży granat
kilka borówek
4 łyżki pestek dyni
150g serka koziego lub gęstego jogurtu
3 łyżki oleju lnianego


Zagotuj dwie szklanki lekko osolonej wody. Wsyp 1 szklankę opłukanej kaszy gryczanej i gotuj na małym ogniu przez 15 minut aż kasza wypije cały płyn. Zostaw w cieple przez około pół godziny. Obierz owoc granatu, cukinię pokrój w kostkę. Wyłóż kaszę na jedną połowę talerza. Skrop ją olejem lnianym. Na drugą wyłóż serek lub jogurt. Na nim połóż cukinię, granat. Udekoruj borówkami i pestkami dyni.


Smacznego!


Spróbuj także
Nagroda za poranne pobudki – moje pyszne śniadanie
Nie taki diabeł straszny czyli kokosowa owsianka na mleku
Malinowa owsianka

Komentarze (2)
dodaj komentarz+
  • www.kuchnia-na-wrzosowisku.blogspot.com
    Uwielbiam kaszę gryczaną :) Twój przepis trafia w moje gusta w stu procentach! :)
    www.kuchnia-na-wrzosowisku.blogspot.com
    dodano: 14.02.2018, godz.- 16:04
    • domowypatchwork
      Bardzo się cieszę :-)
      domowypatchwork
      dodano: 16.02.2018, godz.- 10:47
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony