Moje dzieci zbuntowały się dzisiaj. Odmówiły jedzenia mięsa na obiad. I dobrze. W sumie rozumiem - gorąco jest dzisiaj strasznie. Zrobiłam im proste i smaczne placuszki z cukinii.
Składniki:
1 duża cukinia
mąka „ile weźmie”
1 jajko
sól
oliwa
Umytą cukinię ścieram na tarce o dużych oczkach. Trochę solę i odstawiam na 15minut. Odciskam cukinię z nadmiaru wody (można w rękach lub na sitku). Cukinię wkładam do miski, dodaję jajko i mieszam. Potem dodaję mąkę i sól i znowu mieszam. Taka jest wersja light. W innej wersji można dodać uprażoną na maśle cebulkę, lub wyciśnięty ząbek czosnku. Placuszki smażę na niewielkiej ilości oleju tak, żeby były złote (na średnim ogniu 3 minuty z każdej strony). Placuszki można podać z sosem np. czosnkowym. U mnie na obiad były z sałatką z pomidora, cebulki, czarnych oliwek i bazylii. Taką inwencję miało młodsze pokolenie.
Smacznego!