Zdrowy deser - nasiona chia z owocami
Szałwia hiszpańska, zwana również chia, to gatunek rośliny pochodzący z centralnej i południowej części Meksyku oraz z Gwatemali. Jest bardzo ceniona ze względu na swoje nasiona. Była uprawiana przez Azteków już w czasach prekolumbijskich. Historycznie, nasiona chia służyły jako podstawowy artykuł spożywczy plemion Azteków w środkowym Meksyku.
Nasiona, które są zupełnie neutralne w smaku, można dodać praktycznie do wszystkiego. W formie suchej świetne są jako dodatek do jogurtów, chleba czy sałatek. Ponieważ bardzo mocno chłoną wodę są doskonałym zagęstnikiem zup i sosów. Spośród wszystkich olejów to właśnie olej z nasion chia jest najbogatszym źródłem kwasów omega-3 (63%). Dla porównania - olej z nasion lnu zawiera 54% kwasów omega-3.
Kwasy omega-3 wspomagają pracę mózgu, ułatwiają uczenie się, poprawiają pamięć i koncentrację. Ponadto wspomagają układ nerwowy - uspokajają, a nawet mogą pomóc złagodzić objawy depresji. Z kolei u osób starszych mogą zapobiec rozwojowi demencji (m.in. chorobie Alzheimera).
Dzisiaj propozycja oswojenia nasion chia w deserach. Chociaż konsystencja deseru może początkowo budzić pewne zastrzeżenia warto się przełamać, bo jest on naprawdę smaczny.
Składniki (2 porcje)
2 łyżki nasion chia
50ml mleka
200ml mleczka kokosowego