Wspomnienia z Hiszpanii - chorizo z ciecierzycÄ…
Dziś hiszpańska propozycja, która doskonale sprawdzi się jako ciepła kolacja lub szybki obiad. Może będzie miłym wspomnieniem dla tych, którzy hiszpańskim słońcem spędzali wakacje, lub zachętą dla tych, którzy jeszcze tam nie byli i nie próbowali specjałów tamtejszej kuchni.
Chorizo to tradycyjna hiszpańska kiełbasa robiona z wieprzowiny. Ma mocny zapach i paprykowy smak, który trudno pomylić z czymś innym. Charakterystyczną cechą chorizo jest jej główna przyprawa: słodka wędzona czerwona papryka.
Korzystając z przepisu Karola Okrasy zrobiłam rodzaj gulaszu lub potrawki z chorizo, ciecierzycą i pomidorami w rolach głównych. Zgodnie z wytycznymi mistrza zjedliśmy ją na podpieczonych tortillach, ale potrawa ta doskonale będzie smakowała również z kaszą lub makaronem.
Składniki:
200g chorizo
puszka ciecierzycy
puszka pomidorów pelati
1 cebula
2 zÄ…bki czosnku
200ml wytrawnego czerwonego wina
4 łyżki siekanej natki z pietruszki
6 niedużych placków tortilli
sól, pieprz, cukier