Szaszłyki z białej kiełbasy

Biała kiełbasa do tej pory kojarzyła mi się wyłącznie ze świętami wielkanocnymi. Przyrządzam wtedy długo pieczoną białą kiełbasę z chrzanem i serwuję z sałatką z selera. Dodaję ją również do białego barszczu. W obu wersjach wykorzystuję białą kiełbasę surową.
Niedawno w sklepie na półce z wędlinami wpadła mi w oko biała kiełbasa już gotowa. Tego samego dnia znalazła się w mojej lodówce a ja zastanawiałam się co z niej zrobić. Nie ma to jak najpierw oczami kupować a potem dopiero szukać pomysłu na danie. Tym razem się udało. Zrobiłam błyskawiczne szaszłyki z białej kiełbasy z boczkiem, suszonymi śliwkami i cebulą. Dodatek rozmarynu idealnie dopełnił smaku.
Danie jest idealne jako ciepła kolacja ale można ją również wykorzystać letnim spotkaniu grillowym. Nie zapomnijcie podać do niego chrzanu lub musztardy i przygotować lekkiej sałatki.
Składniki (6 szaszłyków)
3 białe kiełbaski
1 cebula
9 plastrów boczku
18 suszonych śliwek