Kruche ciasto z rabarbarem, budyniem i malinami
Kwaskowe różowo zielone łodygi rabarbaru kojarzą mi się z pełnią wiosny. Właśnie wtedy na przełomie maja i czerwca powinno się zbierać go ponieważ w młodych łodygach poziom szczawianu wapnia jest niski. Z czasem jego ilość rośnie i rabarbar może nam zaszkodzić.
Dziś wykorzystałam rabarbar do zrobienia kruchego ciasta z budyniem i kruszonką. Było pyszne, wilgotne, orzeźwiające idealne do letniej popołudniowej herbaty. Będę go robiła częściej, bo poza wspaniałym smakiem ma jeszcze kilka innych zalet: nie wymaga skomplikowanych składników, dużej ilości pracy i można go przygotować z dowolnymi sezonowymi owocami.
Składniki (blaszka 20 na 20):
200g mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 duża łyżka masła orzechowego
100g brązowego cukru
150g masła
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 szklanki (300 g) mąki pszennej
szczypta soli
budyń waniliowy
350ml mleka
2 łyżki brązowego cukru
2 długie łodygi rabarbaru
200g malin
cukier puder