Do tej pory odwrócone ciasto przygotowywałam tylko z ananasem. Bardzo go lubimy. Zaraz po upieczeniu ma słodką, chrupiącą warstewkę karmelu a następnego dnia jest smakowicie wilgotne od anansowego soku. Nadmiar owoców, których nie chciałam wyrzucać sprawił, że zaryzykowałam i przygotowałam odwrócone ciasto z agrestem, porzeczkami oraz morelami.


Pomysł się opłacił, owoce zostały wykorzystane a ciasto było naprawdę pyszne. Kwaskowe owoce, słodkie ciasto stworzyły doskonały duet. Odwrócone to doskonały pomysł, ponieważ nie ma niebezpieczeństwa, że pod wpływem soku z pysznego ciasta wyjdzie pyszny zakalec. U mnie w domu z pewnością by się nie zmarnował, ale ja (jak chyba żadna gospodyni) nie lubię zakalcowej niespodzianki w piekarniku.


Składniki (forma do pieczenie 20 na 20cm)
150g masła
150g cukru
2 jajka
200g mąki
150ml jogurtu naturalnego
1,5 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli
1 łyżeczka esencji waniliowej
owoce (agrest, morele i porzeczki) i 3 łyżki brązowego cukru do posypania blaszki

więcej»

Latem przyjemniej zjeść lekką warzywną zupę. Niekoniecznie wtedy, kiedy na zewnątrz lato pokazało swoje chłodniejsze oblicze. Zupa na bazie warzyw doskonała jest również wtedy, kiedy za oknem wciąż jest ciepło. Nie wymaga bowiem długiego przygotowania, szybko się gotuje i doskonale smakuje. U mnie dziś na drugie danie była ... druga zupa i wszyscy byli zadowoleni. Na szczęście wszyscy lubimy warzywa, a o innych propozycjach obiadowych pomyślę ... jutro. Może będzie chłodniej.


Składniki:
1 mała zielona cukinia
0,5kg zielonej fasolki szparagowej
1 cebula
6 ząbków czosnku
2 łodygi selera naciowego
2 łyżki masła
0,5 l bulionu warzywnego
1 puszka mleczka kokosowego
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz

więcej»

Kiedy skwar za oknem pieczenie ciast i ciasteczek powinno być zakazane. Jeśli jednak żar leje się z nieba kolejny dzień a muszę przygotować deser do głowy przychodzi mi sernik na zimno. Nie lubię jednak dużych serników robionych w tortownicach. Zdecydowanie bardziej lubię przygotować malutkie serniczki, ozdobione owocami wyglądające jak małe klejnociki na talerzu. Prezentują się znacznie efektowniej.


Dziś swoje orzeźwiające serniczki zrobiłam na bazie malin i jagód. Mają piękne zdecydowane kolory. Koniecznie trzeba dodać dekorację z listków mięty, żeby całość prezentowała się jak małe dzieło sztuki.


Składniki (6szt.)
200g serka mascarpone
200g malin
200g jagód
2 łyżki brązowego cukru
3 łyżki soku z cytryny
4 łyżeczki żelatyny
60g ciasteczek owsianych
2 łyżki masła

więcej»

Gdzieś słyszałam piękne zdanie, że gotowanie to sposób wyrażenia miłości. Nie bez przyczyny przecież mówi się, że przez żołądek trafia się do serca mężczyzny. Działa to przecież również na kobiety. Mężczyzna w kuchni bywa bardzo seksowny, nawet jeśli strasznie bałagani.


W tym roku wykorzystałam chyba truskawki do wszystkich możliwych dań. Już nie pamiętam roku w którym zjadłam ich tak dużo. Kiedy mam wrażenie, ze nie zjem już ani jednej truskawki przypominam sobie, że od września do czerwca znowu będę mogła tylko żywić się wspomnieniami i ... kupuję kolejną porcję tych cudownych owoców.


Dziś propozycja wyjątkowo prostego dnia, przystawki, która doskonale rozpocznie letni romantyczny wieczór. Wystarczą tylko truskawki, ser (ja użyłam koziego, ale doskonały będzie również ser pleśniowy), pistacje, sos z octem balsamicznym i kilka listków bazylii.


Składniki
10 dużych truskawek
2 plastry koziego sera
2 łyżki sosu z octem balsamicznym
garść pistacji
kilka gałązek bazylii
sól, pieprz cytrynowy

więcej»

Pamiętacie inną wersję szarlotki z pełnymi połówkami jabłek otulonych lekkim ciastem z dodatkiem waniliowego serka? Pewnie tak. To ciasto było jakiś czas temu bardzo popularne i przygotowywała je chyba każda gospodyni domowa. Dziś postanowiłam przygotować inną wersję tego pysznego i prostego deseru. Wymieniłam jabłka na brzoskwinie oraz maliny, przygotowałam cytrynowy lukier a całość posypałam posiekanymi pistacjami. Bardzo nam smakowała nowa odsłona popularnego ciasta. Przygotujcie je w swojej kuchni. Pamiętajcie, żeby wybrać raczej twarde brzoskwinie, żeby nie rozpadły się podczas pieczenia.


Składniki (blaszka 20 na 20cm):
ciasto:
5 brzoskwiń
10 malin
250g mąki
175g masła
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka esencji waniliowej
1 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
100g serka waniliowego homogenizowanego

lukier:

8 łyżek cukru pudru
2 garście posiekanych pistacji

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony