Zupa pieczarkowa z mięsnymi klopsikami
W tradycyjnym polskim domu zwykle na niedzielny obiad podaje się rosół. Tradycyjnie również w poniedziałek z tego rosołu gospodynie przygotowują pomidorową. Mój dom czasem bywa bardziej tradycyjny. Rosół przygotowuję często, bo bardzo go lubię, pomidorowa również choć tym razem głównie dla dzieci. Dziś jednak postanowiłam złamać nieco tradycję i zamiast pomidorowej przygotowałam zupę krem z pieczarek. Żeby wykorzystać mięso ugotowane w rosole przygotowałam z nich klopsiki. Mówiłam już, że bardzo lubię rosół? Zupa i drugie danie za jednym zamachem Zupa pieczarkowa była kremowa i delikatna podobnie jak klopsiki, do których dodałam kaszy jęczmiennej zamiast bułki tartej. Zestaw był naprawdę smaczny. Polecam!
Składniki
zupa:
1,5l rosołu
500g pieczarek
1 cebula
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku
1 puszka mleczka kokosowego
sól, pieprz
klopsiki:
300g mięsa ugotowanego z rosołu
1 marchewka
100g kaszy jęczmiennej
3 łyżki kaszy manny
1 mała cebula
1 łyżka masła