Guacamole z komosą ryżową
Chociaż dla niektórych może brzmieć nieco dziwnie czasem nie mam ochoty na kanapki z wędliną. Wtedy kombinuję z innymi dodatkami. Kiedy mam czas są to pasztety z warzyw, ryb lub mięsa, ale częściej przygotowuję pasty. W zasadzie lubią je wszyscy choć bywają wyjątki. Jednym z nich jest pasta z awokado. O ile awokado w kawałkach jest jadalnym składnikiem sałatek, o tyle rozgniecione nie daje się zjeść.
Kiedy więc na stronie www.naszakasza.pl znalazłam przepis na guacamole z komosą ryżową postanowiłam przygotować je tylko dla siebie. Wskazówka w przepisie mówi, żeby potraktować je jako dodatek do dania obiadowego, ale ja zjadłam je tak jak lubię najbardziej – ze świeżym ciemnym pieczywem. Polecam!
Składniki
1 awokado
75g komosy ryżowej
mała czerwona papryka
kawałek papryczki chili
1 ząbek czosnku
pół szalotki
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz