Chociaż dla niektórych może brzmieć nieco dziwnie czasem nie mam ochoty na kanapki z wędliną. Wtedy kombinuję z innymi dodatkami. Kiedy mam czas są to pasztety z warzyw, ryb lub mięsa, ale częściej przygotowuję pasty. W zasadzie lubią je wszyscy choć bywają wyjątki. Jednym z nich jest pasta z awokado. O ile awokado w kawałkach jest jadalnym składnikiem sałatek, o tyle rozgniecione nie daje się zjeść.


Kiedy więc na stronie www.naszakasza.pl znalazłam przepis na guacamole z komosą ryżową postanowiłam przygotować je tylko dla siebie. Wskazówka w przepisie mówi, żeby potraktować je jako dodatek do dania obiadowego, ale ja zjadłam je tak jak lubię najbardziej – ze świeżym ciemnym pieczywem. Polecam!


Składniki
1 awokado
75g komosy ryżowej
mała czerwona papryka
kawałek papryczki chili
1 ząbek czosnku
pół szalotki
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz

więcej»

Kiedy mimo braku wolnego czasu żołądek domaga się swoich praw coś zjeść trzeba. W takich chwilach zawsze stawiam na sałatki. Są uniwersalne. Można przygotować mięsne i wegetariańskie, tylko oparte na warzywach i owocach lub dodać kasze, makaron lub różne rodzaje sera. Dla każdego coś dobrego.


Dziś proponuję przygotować owocową sałatkę na bazie pęczaku z dodatkiem ostrej papryczki chili oraz sera feta. Tak przygotowana sałatka jest jednocześnie sycąca i jest na tyle lekka, że z przyjemnością zjemy je nawet w najbardziej zabiegany dzień.


Składniki (2 porcje)
100g pęczaku
100g sera feta
garść malin, borówek, jeżyn, poziomek
2 łyżki soku z cytryny
papryczka chili
2 łyżki syropu klonowego
3 łyżki oliwy z oliwek
1 mały ząbek czosnku

więcej»

Nie jestem pewna czy labneh jest naprawdę serem, czy po prostu jogurtem greckim odciśniętym z nadmiaru serwatki, ale w mojej opinii nie jest to istotne. Ważne jest to, że ten ser-nie-ser jest pyszny, aksamitny i za każdym razem można przygotować inną wersję tego smakołyku. Może go przygotować absolutnie każdy, bo nie wymaga żadnych kulinarnych umiejętności. Wystarczy kilka razy odcisnąć serwatkę i poczekać dwie doby. Potem wystarczy tylko Wasze świeżutkie ulubione pieczywo i można delektować się wspaniałym przepysznym śniadaniem.


Tym razem przygotowałam labneh z suszonymi pomidorami i czosnkiem niedźwiedzim. Wy dodajcie to co lubicie, albo ... nie dodawajcie nic i po dwóch dniach przygotujcie pyszny sernik na bazie labneh. Jest przecież tak rozkosznie gładki i kremowy. Sernik z niego musi być pyszny.
Z 400g jogurtu greckiego zrobiłam 200g labneh.


Składniki:
400g jogurtu greckiego
pół łyżeczki soli
4-5 suszonych pomidorów z oliwy
1 łyżka niedźwiedziego czosnku

więcej»

Chyba zima jest coraz bliżej. Na naszym stole pojawiło się ciasto czekoladowe, które często robię właśnie wtedy, kiedy za oknem szaro buro i ciemno. Moje dzieci bardzo je lubią. Czasem myślę, że ciasto czekoladowe, albo czekoladowe babeczki mogłabym robić co tydzień i nigdy by im się nie znudziło. Chyba jednak nie będę tego sprawdzać, nie chciałabym pozbawiać się szarlotki, albo ciasta ze śliwkami. Przecież przygotowuję desery nie tylko dla dzieci.


Składniki (blaszka 20 na 20cm)
100g czekolady
100g masła
2 łyżki kakao
50ml wody
125g cukruS
130g mąki
3 łyżki mielonych migdałów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 banan
2 łyżki jogurtu naturalnego
polewa czekoladowa
płatki migdałów

więcej»

Bardzo lubię oglądać programy Jamie'go Olivera. Jego apetyczne potrawy sprawiają, że mam ochotę natychmiast wejść do kuchni i spróbować przygotować je samodzielnie. Oliver korzysta z podstawowych ogólnodostępnych składników a gotuje tak, że wszystko wydaje się takie proste. Inspirację do przygotowania dzisiejszego dania zaczerpnęłam z programu Oliver 5 składników. Wykorzystałam właściwie ideę i podstawowe składniki. Danie doprawiłam według własnego smaku.


Do doprawienia mojego makaronu z wędzonym łososiem i szparagami użyłam sera Bursztyn. Ser ten jest naszym ostatnim odkryciem kulinarnym. Ten dojrzewający przez 6 miesięcy ser ma delikatny smak, dość intensywny aromat i doskonale nadaje się do sosów do makaronu.


Składniki (2 porcje)
150g tagiatelle
150g wędzonego na ciepło łososia
1 pęczek zielonych szparagów
2 ząbki czosnku
kawałek papryczki chili
4 łyżki startego sera Bursztyn
2 łyżki oliwy
1 łyżka skórki z cytryny
2-3 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz cytrynowy

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony