Letnia przekąska – sałatka z bobu i pomidorów
Uwielbiamy bób. Po ugotowaniu muszę go podzielić na cztery równe części inaczej czeka nas awantura nad miską bobu „Mamo on zjadł więcej!", „Tato nie bierz po trzy na raz!" Moja miłość jest tak wielka że rzadko udaje mi się nie zjeść wszystkiego od razu. Czasem jednak (i tak było tym razem) wykorzystując całą dostępną siłę woli udaje mi się obrać część i przygotować jakieś pyszne danie z zielonym przysmakiem. Dziś proponuję szybką i niezwykle smaczną pikantną sałatkę z bobu i pomidorów. Jeśli dacie radę wytrzymać do zostawcie ją do schłodzenia w lodówce przynajmniej na godzinę. Najlepsza jest wtedy, kiedy smaki się odpowiednio połączą.
Składniki (2 porcje)
300g bobu
200g pomidorków koktajlowych
pół czerwonej cebuli
1 ząbek czosnku
papryczka chili
3 łyżki posiekanej bazylii
2 duże kapary
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka syropu klonowego
cytryna
sól, pieprz