Szybkie kotleciki z pstrąga i brokuła
O dobroczynnych właściwościach świeżej ryby nie trzeba nikomu opowiadać. Bywa to jednak składnik dań szczególnie trudny dla dzieci. Nie wiem skąd bierze się niechęć dzieci do ryby. Może z powodu ości? Moich dzieci do ryb namawiać nie trzeba, ale rzeczywiście ryby, nad którymi podczas jedzenia trzeba się napracować nie należą do ich ulubionych. Chyba wszystkie dzieci lubią za to kotleciki. Warto więc to wykorzystać, aby przemycić w menu dziecięcym nielubiane ryby.
Dziś poszłam o krok dalej. Do kotlecików dodałam brokuła i kaszę jaglaną. Pytacie, czy ktoś domyślił się składu kotlecików? Nie było na to czasu. Zniknęły z talerza szybciej niż zdążyłam o tym pomyśleć.
Składniki:
500g pstrąga bez skóry i ości
pół brokuła
50g suchej kaszy jaglanej
1 cebula
1 łyżeczka masła
1 jajko
sól, pieprz
cytryna
bułka tarta i olej do smażenia