Staram się robić zakupy z głową. Nie tylko ze względu na koszty, ale po prostu nie lubię wyrzucać kupionych produktów. Czasem jest jednak tak, że trafiają do mnie produkty niezwykłe, których nie sposób wykorzystać w oczywisty sposób. Niedawno tak trafiły do mnie pięknie zapakowane plasterki cytryny w rumie. Niby produkt nie jest przesadnie niezwykły, ale nijak nie mogłam wymyślić do czego mogłabym je użyć. Ileż można przecież wypić herbat z cytryną w rumie, szczególnie, jeśli nie przepada się za herbatą z cytryną 
Postanowiłam wykorzystać je do ciasta. Decyzja okazała się trafiona. Ciasto bananowo czekoladowe z rumem i plasterkami cytryny okazało się naprawdę smaczne. A Wy jak radzicie sobie z niezwykłymi produktami?
Składniki (keksówka)
3 dojrzałe banany
180g mąki
2 jajka
150g brązowego cukru
30g roztopionego masła
sok wyciśnięty z połowy cytryny
50ml rumu
garść posiekanych migdałów
100g kropelek czekoladowych
2 łyżki gorzkiego kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
szczypta soli
kilka plasterków cytryny w rumie