Pyszne do brzucha - spaghetti z pistacjowym pesto
Dziś propozycja przygotowana z moich ulubionych składników. Pistacje to chyba najsmaczniejsze orzechy. Lubię je solone i w wersji, którą odkryłam niedawno, czyli pistacje niesłone. Mają naprawdę niezwykły wyrazisty smak, który w solonych pistacjach jest mocno przytłumiony. Kluchy natomiast lubiłam zawsze. Zawsze też można dobrać do nich taki sos lub dodatki, które sprawią, że zjemy wystrzałowe danie. Proponuję zatem spaghetti z pistacjowym pesto – danie szybkie proste i bardzo smakowite. To jedno z tych dań, których jedna porcja to za mało. Polecam!
Składniki (2 porcje)
300g makaronu spaghetti
100g pistacji obranych niesolonych
100ml oliwy
3 łyżki startego parmezanu + łyżka do posypania
liście bazylii
1 ząbek czosnku
1łyżeczka soku z cytryny
sól