Pad thai z łososiem i szparagami
Pad thai to zdecydowanie ulubione danie mojej córki. Najczęściej wybiera pad thaia z krewetkami, ale danie z tofu lub kurczakiem też jest akceptowane. Ponieważ robimy je dość często w domu eksperymentujemy i dodajemy do niego różne dodatki. Baza jednak zawsze zostaje ta sama. Pyszny pszenny makaron, omlet, tofu, kiełki fasoli, orzeszki i doskonały sos, którego przygotowaniem zajmuje się nasz pad thaiowy mistrz czyli moja córka. Tym razem wykorzystałam filety z łososia i szparagi, które właśnie zaczęły pojawiać na straganach. A jaki jest Wasz ulubiony zestaw do pad thaia?
Składniki (4 porcje)
300g makaronu ryżowego lub pszennego
4 łyżki posiekanych prażonych orzeszków ziemnych
300g świeżego szpinaku
200g naturalnego tofu
5 łyżek kiełków fasoli mung
1 łyżka masła
sos:
5 łyżek sosu rybnego
3 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka pasty z tamaryndowca
3 łyżki cukru
2 łyżki posiekanej papryczki chili
Wymieszaj wszystkie składniki sosu. Możesz go lekko podgrzać, żeby cukier łatwiej się rozpuścił.