Ostatnie komentarze

Dziś proponuję na kolację lekką sałatkę z pazurem. Gotowany łosoś, chrupiące szparagi, odświeżający ogórek a do tego chrzanowy sos z charakterem. Ta letnia sałatka jest doskonała jako przekąska, drugie śniadanie lub elegancka kolacja. Świetnie sprawdzi się jako piknikowe danie zapakowane w szczelny pojemnik lub słoik. W tym roku dalsze wyjazdy stoją pod ogromnym znakiem zapytania, warto więc może zaplanować krótsze wyjazdy piknikowe i zjeść coś pysznego na łonie natury.


Składniki (2 porcje)
200g łososia
pęczek szparagów
świeży ogórek
1 czerwona papryka
4 łyżki posiekanego szczypiorku
2 jajka
100g jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
2 łyżki chrzanu
500ml bulionu warzywnego
2 liście laurowe
3 ziela angielskie

więcej»

Chorizo to moja ulubiona paprykowa kiełbasa. Ta tradycyjna hiszpańska kiełbasa robiona jest z wieprzowiny. Ma mocny zapach i paprykowy smak, który trudno pomylić z czymś innym. Charakterystyczną cechą chorizo jest jej główna przyprawa: słodka wędzona czerwona papryka.


Dziś przygotowałam ciekawe kaszotto w meksykańskim stylu właśnie z tą pyszną aromatyczną kiełbasą. Po raz pierwszy połączyłam również dwa rodzaje kaszy: niepaloną kaszę gryczaną oraz drobną kaszę jęczmienną. Danie było naprawdę pyszne i sycące ale dosyć lekkie. Polecam.


Składniki (4 porcje)
100g niepalonej kaszy gryczanej
100g kaszy jęczmiennej
200g chorizo
1 mała cebula
3 ząbki czosnku
1 papryczka chili
1 puszka czerwonej fasoli
4 łyżki szczypiorku
1 łyżka masła
150ml wytrawnego białego wina
750ml bulionu
cytryna

więcej»

Przyzwyczaiłam moją rodzinę że w weekend zawsze po obiedzie jest jakiś deser. Czasami przygotowuję deser, częściej szczególnie, kiedy kosze na bazarku wypełnione są świeżymi owocami piekę ciasto lub babeczki. Zimą przyjdzie czas na ciasteczka z czekoladą. Na razie jednak ciągle stawiam na owoce. Najbardziej lubię kiedy ciasto jest tylko niewielkim dodatkiem do ogromnej ilości owoców. Moje kruche ciasto z nektarynkami spełnia tę zasadę. Jest cieniutkie, chrupiące i skrywa wnętrze wypełnione kwaskowymi owocami. To ciasto ma jeszcze jedną zaletę. Jest absolutnie uniwersalne. Możecie wykorzystać śliwki, jabłka, brzoskwinie, gruszki a do ciasta dodać migdały lub kakao. Za każdym razem będzie inny deser.


Składniki:
ciasto:
350g mąki
5 łyżek brązowego cukru
200g masła
1 łyżeczka esencji waniliowej
szczypta soli
2-3 łyżki zimnej wody
nadzienie:
4 nektarynki
5 łyżek brązowego cukru
Pół łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 opakowanie budyniu waniliowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej

więcej»

Zachciało nam się deseru. Każdy miał ochotę na coś innego. Ja na coś lekkiego, córka na owoce a syn na coś słodkiego. Z połączenia tych cech wyszedł nam delikatny jak puch mus z aquafaby z białą czekoladą i kiwi. A wiecie co było najfajniejszego, poza jedzeniem tego pysznego deseru? Wymyślanie! Każdy miał inną wizję a najtrudniejsze okazało się wybranie tego jednego, który będzie odpowiadał wszystkim. Kolejne desery, spisane na długiej liście, czekają na realizację.


Składniki (4 porcje)
200ml aquafaby (porcja z jednej puszki cieciorki)
100g białej czekolady
4 kiwi
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki syropu klonowego
kilka listków mięty
garść pistacji

więcej»

Śledzia kochamy wszyscy. Jemy go często i to nie tylko przy okazji świąt Bożego Narodzenia. Dziś przygotowałam pięknie wyglądającą przystawkę, która może być także pyszną przekąską lub lekką kolacją – tatar ze śledzia. Tatar to danie, które zasadniczo powinno przygotować się z surowych składników więc pewnie znawcy powiedzą, że to nie jest to samo i z pewnością będą mieli rację. Zapewniam jednak, że ten mój tatar ma w sobie coś wyjątkowego. Jest odświeżający, lekko pikantny, słodko kwaśny i niezależnie jak dużo go przygotuję zawsze mam ochotę na więcej.


Składniki (2 porcje):
300g płatów śledziowych
2 duże kapary
1 mała szalotka
1 duża dość twarda nektarynka
6-8 marynowanych pieczarek
papryczka chili
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
sos
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka syropu klonowego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka oliwy

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony