Jagodzianki – słodki symbol lata
Wakacyjne wyjazdy, niezależnie w którą część Polski kojarzą mi się ze słodkimi pysznymi drożdżowymi jagodziankami. Do wakacyjnych wyjazdów mam jeszcze chwilę, ale już nie mogłam się ich doczekać, dlatego postanowiłam przygotować własne. Wszystko pięknie się udało: wyrośnięte ciasto, przepyszne owoce, niezbyt pracochłonne przygotowanie i doskonały efekt na talerzu. Niestety mało strategicznie wyszłam z domu i kiedy wróciłam na talerzu czekała na mnie jedna, jedyna bułeczka z jagodami. Dobrze, że łakomczuchy zostawiły mi choć jedną W sumie chyba powinnam się cieszyć, bo dla kucharza, cukiernika, piekarza, to najlepsza recenzja przygotowanego dania. Ale koniecznie muszę przygotować kolejne, bo mam niedosyt tych sezonowych słodkości.
Składniki (8 bułeczek)
ciasto:
250g mąki pszennej
7g suchych drożdży
1 jajko
75g brązowego cukru
125ml mleka
40g roztopionego masła
szczypta soli
nadzienie
200ml jagód
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki cukru pudru