Ostatnie komentarze

Bardzo lubię mięso z królika. Zazwyczaj miałam z nim jednak problem. Nie znalazłam na niego w pełni satysfakcjonującego przepisu. Robiłam wprawdzie pysznego królika w śmietanowo-grzybowym sosie z warzywami, ale im na dworze jest cieplej tym mniejszą mam ochotę na takie pełne dania. Postanowiłam nie szukać przepisów zaeksperymentować i pójść na żywioł. Mgliste pojęcie o efekcie dania miałam ale reszta „urodziła się" w trakcie gotowania. Eksperyment przerósł oczekiwania. Danie wyszło pyszne aromatyczne i znacznie lżejsze niż robione według poprzedniego przepisu. Doskonale smakowało z młodymi ziemniakami z koperkiem. Polecam gorąco.


Składniki (4 porcje)
4 porcje mięsa z królika
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 papryczka chili
kawałek świeżego imbiru
1 łyżeczka papryki w proszku
pół łyżeczki kuminu
2 gałązki rozmarynu
100ml brandy
250ml bulionu
2 garście suszonej żurawiny
1 puszka ciecierzycy
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka masła
1 łyżka oliwy
sól, pieprz

więcej»

Nie lubię robić drożdżowego ciasta. Irytuje mnie czekanie aż wyrośnie. Lubię za to bardzo drożdżówki i bułeczki z różnymi nadzieniami.


Dziś więc postanowiłam nie dać się lenistwu i uczcić Dzień Dziecka Przepysznymi niedużymi bułeczkami z malinami, serem i kruszonką. Dzieci były zachwycone i ja też mogłam poczuć się trochę dzieckiem kiedy delektowałam się jeszcze ciepłą mięciutką bułeczką z słodko kwaśnym owocowym wnętrzem. W końcu w każdym z nas drzemie trochę dziecka, prawda?


Składniki (8 bułeczek)
ciasto:
250g mąki pszennej
7g suchych drożdży
1 jajko
75g brązowego cukru
125ml mleka
40g roztopionego masła
szczypta soli
nadzienie
40 malin
8 łyżeczek kremowego serka
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki cukru pudru
1 łyżeczka esencji waniliowej

więcej»

Placki to jedno z takich dań, które uratowały mnie z niejednej „niejadkowej" opresji. Mój syn zjada wszystkie placki, niezależnie od tego z czego lub z czym je podaję. Dziwi mnie niezmiernie fakt, że każde placki może zjeść z cukrem. Tym razem jednak odeszliśmy od tradycji i część placków ziemniaczano marchewkowych zjedliśmy z pikantnym guacamole. Przyznam, że to niecodzienne połączenie bardzo mi smakowało. Spróbujcie bo naprawdę warto.


Składniki:
placki
0,5 kg ziemniaków
2 duże marchewki
1 cebula
5 łyżek mąki
2 jajka
sól pieprz
olej do smażenia
guacamole
2 awokado
mała czerwona papryka
kawałek papryczki chili
1 ząbek czosnku
pół szalotki
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz

więcej»
27Maj2020

Właściwie to nie wiem, czy danie to powinno nazywać się omlet z boczniakami czy boczniaki z omletem, ale danie w takie proporcji zażyczył sobie mój mąż. Na początku tradycyjnie chciałam połączyć masę omletową z grzybami i dopiero wszystko usmażyć. Moja propozycja nie znalazła jednak uznania. Podobno w takim daniu traci się doskonały smak boczniaków. Coś w tym jest. Kolejną wersją miał być omlet i położone na niego usmażone boczniaki. Ta wersja mnie z kolei nie przypadła do gustu. Tą drogą powstał pokrojony omlet z boczniakami. Danie jest proste ale niezwykłe w formie przez co podwójnie pyszne. Jeśli lubicie grzyby z pewnością przypadnie Wam do gustu. Polecam.


Składniki:
250g boczniaków
3 jajka
4 łyżki posiekanego szczypiorku
3 łyżki 30% śmietanki
1 cebula
2 ząbki czosnku
pół papryczki chili
2 łyżeczki masła klarowanego
sól, pieprz

więcej»

Wiem, że człowiek najpierw je oczami. Danie powinno ładnie a przynajmniej estetycznie wyglądać nawet kiedy gotujemy tylko dla siebie. Oczywiście nie mówię tu o sytuacji #jestemjużspóźniona, kiedy łapiemy w rękę cokolwiek i gonimy czas w nadziei, że da się złapać. Oby takich dni nie było zbyt wiele, bo jedzenie byle czego i w pośpiechu raczej nam nie służy.


Składniki mojego dzisiejszego dania to klasyka zwykłego domowego obiadu: kasza jęczmienna, mięso z indyka i brokuł. Podałam je jednak w postaci obiadowej sałatki na ciepło z granatem, szczypiorem i orzechami nerkowca. W ten sposób nudny codzienny obiad zmienił się w eleganckie sympatyczne danie, przy którym nie marudził nawet mój syn. Przyznacie, że danie to doskonale nadaje się na lunch w pracy i nawet zapakowane w słoik lub pudełko, będzie równie dobrze smakować i wyglądać.


Składniki (2 porcje)
100g kaszy jęczmiennej
400g mięsa z indyka
1 nieduży brokuł
granat
orzechy nerkowca
posiekany szczypiorek
pół cebuli
1 ząbek czosnku
papryczka chili
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżeczka tymianku
sól, pieprz
2 łyżki oleju
cytryna

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony