Ostatnie komentarze

Kiedy byłam mała podstawowym szybkim deserem podawanym na podwieczorek były budynie i kisiele. Dziś, kiedy myślę o ulubionym deserze mojej rodziny pierwsze co przychodzi mi do głowy to pudding z tapioki. Robiłam ten deser tyle razy i za każdym razem urzeka mnie jego konsystencja i te cudowne miękkie jędrne kuleczki. Sama tapioka właściwie nie ma smaku. Nam najbardziej smakuje pudding z tapioki z kwaskowymi owocami. Tym razem połączyłam waniliową tapiokę z kawową wersją tego deseru i kwaskowym granatem i borówkami.


Składniki (4 porcje):
400ml mleczka kokosowego
400ml mleka krowiego
80g tapioki
3 łyżeczki cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej
2 kostki czekolady mlecznej
2 kostki czekolady gorzkiej
1 mocne espresso
granat, borówki

więcej»

Ciasto z dodatkiem płatków owsianych to pyszny zdrowy deser dla każdego. Jest wilgotne i długo trzyma świeżość. Masło orzechowe daje mu przyjemny posmak a polewa z białej czekolady i masła orzechowego jest smakowicie aksamitna i słodko słona. Granaty i pistacje na wierzchu wyglądają dekoracyjnie i miło kontrastują z czekoladowo-bananową słodyczą deseru. Wszystkie smaki w jednym małym (a może niezupełnie małym) kawałku ciasta. Przygotujcie je bez względu czy macie ku temu okazję, czy tylko chcecie zrobić sobie pyszną słodką przyjemność. Jest idealne z kubkiem herbaty albo aromatyczną kawą, a dla dzieci z kubkiem mleka na popołudniowy podwieczorek. Przekonajcie się sami Uśmiech


Składniki:
ciasto:
180g mąki
80g płatków owsianych
100g brązowego cukru
2 łyżki masła orzechowego
2 dojrzałe banany
75g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka esencji waniliowej
100g kropelek czekoladowych
polewa
100g białej czekolady
duża łyżka masła orzechowego
granat
pistacje

więcej»

Makaron w paprykowo pomidorowym sosie z kukurydzą i pomidorkami koktajlowymi to sposób na pyszną zmianę tradycyjnego bolognese. Możecie zrobić to danie w wegetariańskim wydaniu lub tak jak ja dodać mielone mięso. Ja bardzo lubię sosy na bazie warzyw lub ziołowe pesto do makaronu. Moje dzieci preferują zdecydowanie mięsne warianty tych potraw. Ciekawe czy ta odmiana spaghetti bolognese przypadnie Wam do gustu. Nam bardzo smakowała.


Składniki (4 porcje)
400g makaronu
500g mięsa mielonego
2 czerwone papryki
400ml passaty pomidorowej
2 łyżki oleju
1 cebula
2 ząbki czosnku
150g kukurydzy z puszki
pomidorki koktajlowe
garść szpinaku
1 łyżka oregano
sól, pieprz
szczypiorek

więcej»

Pewnie nie raz już pisałam, że mój syn uwielbia wszelkiego rodzaju placki, racuchy i naleśniki. Niezależnie czy przygotuję je z warzyw czy z dodatkiem owoców pochłania ich hurtową ilość i prosi o dokładkę. Wszystkie zjada wyłącznie z cukrem pudrem (nawet te warzywne). Wyjątek robi wyłącznie dla puszystych amerykańskich pancakes, które zjada z syropem klonowym. Dzisiaj zaszalałam i przygotowałam wypasioną wersję placków z bananem i płynną czekoladą w środku. Polecam je każdemu, naprawdę trudno im się oprzeć.


Składniki (8 placków):
500ml jogurtu naturalnego
8 łyżek mąki pszenne
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru pudru
2 banany
8 kostek czekolady
olej do smażenia

więcej»

Wydaje mi się, że po zakończeniu epidemii trenerzy personalni oraz dietetycy będą mieli całą masę pracy. Większość z nas (mam nadzieję) została w domu, opiekuje się dziećmi i piecze, gotuje i dogadza. Moje dzieci traktują ten czas bez jeżdżenia do szkoły trochę jak ferie albo wakacje i wymyślają, że zjedliby pierogi, placki, naleśniki, racuchy, desery i ciasta, słowem wszystko to na co nie mam czasu kiedy dni płyną normalnym roboczym rytmem a które zwyczajowo przygotowuję w czasie urlopu. Razem z dziećmi te smakołyki pochłaniamy również my – rodzice. Dziś powiedziałam dosyć i przygotowałam warzywną przekąskę – cukinię w serowej panierce. Podałam ją z sosem jogurtowo-czosnkowym. Niewiele zjadłam tego smakołyku bo okazało się, że to ulubiona przekąska moich dzieci. Następnym razem przygotuję ją kiedy dzieci pójdą znowu do szkoły i zjem wszystko sama Mrugnięcie


Składniki:
2 nieduże cukinie
100g bułki tartej
50g startego parmezanu
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
sól, pieprz
olej do smażenia
3-4 łyżki mąki
2 jajka
sos:
200g jogurtu naturalnego
2 łyżki gęstego kremowego serka
1 ząbek czosnku
3 łyżki posiekanego szczypiorku
sól, pieprz

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony