Mój wielkanocny barszcz z pieczonych buraków
Mój barszcz przygotowuję z pieczonych buraków. Ma niepowtarzalny smak i piękny kolor. Przyznaję, ze co roku mam lekki stres przygotowując to danie. Tak jak wszyscy chcę, żeby potrawy na świątecznym stole były nie tylko smaczne ale i pięknie wyglądały. Zdarzyło mi się parę razy, że przygotowując codzienny barszcz mimo starań nie udało mi się uzyskać pięknego intensywnego koloru. Od tego czasu zawsze mam w zapasie mały słoiczek koncentratu z buraków, żeby w razie buraczanej porażki móc „dokolorować" barszcz.
Składniki:
1kg buraków
2l bulionu warzywnego
6 jajek
kawałek chrzanu w korzeniu
1kg dobrej kiełbasy
1 łyżeczka majeranku
1 łyżka oleju
1 ząbek czosnku
1 łyżka soku z cytryny